Praktijkvoorbeeld: Ben-Jan en pony Largo

Uitdaging!

Pony largo ken ik al geruime tijd en is qua zadel niet de gemakkelijkste pony. Largo heeft een korte rug, grote schouders, weinig schoft en is geneigd om altijd wat overgewicht te hebben, daarbij heeft largo twee ongelijk bespierde schouders, kortom niet de meest ideale conformatie voor mij als zadelpasser.

De kort rug veroorzaakt dat er weinig ruimte is voor het zadel.

De grote schouders worden snel gehinderd door het zadel, deze moeten genoeg vrijheid krijgen om vrij te roteren onder het zadel.

Weinig schoft zorgt ervoor dat een zadel snel onstabiel word en vaak gaat schuiven, vaak naar voren.

Het overgewicht zorg ervoor dat de singelplaats zeer ver naar voren komt te liggen (veroorzaakt door de ronde buik), doordat de singel zeer ver naar voren ligt, trekt deze het zadel ook naar voren.

De ongelijk bespierde schouders veroorzaken het scheef zakken van het zadel naar 1 kant. Bij largo is de linkerschouder meer bespierd (boller), deze schouder duwt aan de voorkant tegen het zadel, waardoor het zadel diagonaal gaat schuiven. (naar rechts dus)

Het juiste dressuurzadel voor largo was jaren geleden al door mij gevonden bij de vorige eigenaar van largo, echter de vorige ruiter was totaal anders qua bouw in vergelijking tot de huidige ruiter. Voor mij was nu de grootste moeilijkheid de enorme lange benen van Ben-Jan. Afijn het dressuurzadel was uiteindelijk vrij snel gelukt en Ben-Jan en largo konden fijn samen gaan rijden.

Echter na verloop van tijd kwam de vraag voor een springzadel voor Largo en Ben-Jan, ojee was mijn eerste reactie hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?

Mijn eerste gedachte was oke dan gaan we hetzelfde zadel passen maar dan in een springuitvoering, immers het dressuurzadel lag al jaren super, dus dan zou het springzadel ook goed moeten zijn. (van dit merk is de boom en de kussens etc van een dressuurzadel exact hetzelfde als van een springzadel, alleen het zweetblad is anders). Echter dit betreft een zadel in de hogere prijsklasse en dat was eigenlijk niet helemaal de bedoeling, dus dat zou dan tweedehands moeten worden. Na enkele maanden zoekwerk eindelijk de juiste combinatie tweedehands gevonden, vervolgens passen. Het zadel leek voor largo en Ben-jan goed te passen, totdat ze de eerste sprong namen, het zadel lag ongeveer op de nek van largo, zo ver was het naar voren geschoven. hmm balen want wat nu………..nog enkele aanpassingen geprobeerd maar het bleef enorm schuiven.

De zoektocht ging verder, ik heb een aantal zadels gepast voor pony largo en er waren er meerder bij die allemaal keurig lagen op largo, maar de benen van Ben-Jan hadden te weinig ruimte. Uiteindelijk een zadel gevonden wat kort genoeg was voor de rug van pony largo en toch voldoende ruimte gaf voor de benen van Ben-Jan.

 

Pony blij, Ben-Jan Blij!

 


Moraal van dit verhaal:

  • Als een zadel past voor het paard/de pony, dan kun je erbij een nieuwe eigenaar/ruiter niet vanuit gaan dat het ook zal passen voor de nieuwe combinatie.
  • Als een bepaald merk dressuurzadel past, dan kun je er niet vanuit gaan dat hetzelfde merk maar dan in spring uitvoering ook past.
  • Lengte van de benen is mede bepalend voor de inch maat van het zadel, niet alleen het gewicht/omvang van de ruiter.
  • De pasvorm van een springzadel dient altijd bekeken te worden tijdens het springen.

 


Toevoeging van de eigenaars van largo:

Wij, de fam. Renskers, zijn zeer content met de pas service en geleverde producten van zadelhulp.

De regelmatige tussentijdse controles voorkomen onjuiste zadelligging.

Pony Largo is nu eenmaal in de wintermaanden een paar pondjes zwaarder.

In het outdoor seizoen wordt de rugbespiering weer anders en doordat Mariska het zadel dan bijstelt ligt het altijd perfect.

 

 

 

Geef een reactie