Luchtzadels (flair)

Wat zijn luchtzadels?

Luchtzadels zijn zadels waarvan de kussens gevuld zijn met lucht in plaats van een traditionele vulling, zoals bijvoorbeeld wol, foam etc. Er zijn twee fabrikanten die luchtsystemen voor zadels ontwikkelen. Beide ontwikkelaars hebben hetzelfde doel, echter de systemen verschillen onderling van elkaar. De systemen heten: Flair en Cair, deze benamingen lijken erg op elkaar, wat regelmatig voor misverstanden zorgt.

Het Cair systeem is ontwikkeld en word geproduceerd door Bates australie. Het Flair systeem is ontwikkeld en word geproduceerd door First thought equine in engeland. Het flair systeem heeft mijn voorkeur omdat hier veel meer mogelijkheden mee zijn.

Veel rijtechnische problemen worden vaak veroorzaakt door ongemak in het zadelgebied.

1 van de grootste probleem met zadels is het harder en ongelijker worden van het kussen. Alle vulmaterialen in de kussens van een zadel worden door gebruik gecomprimeerd , vaak ook ongelijk. Hierdoor ontstaan plekken waar het zadel teveel drukt en plekken waar het zadel de rug van het paard niet raakt. (dit is 1 van de redenen waarom de vulling van een zadel regelmatig nagekeken en bijgewerkt moet worden, zeker bij zeer scheve paarden).

Teveel druk rond de schoft heeft direct een effect op de spieren van de schouders, het veroorzaakt vaak een verkorte pas van het voorbeen.

Ontstaat er teveel druk op de rug spieren richting de achterkant van het zadel, dan is het voor het paard moeilijk om de achterhand onder te brengen, gevolg is een paard dat slecht nageeft. (verhoogde druk aan de achterkant vh zadel kan ook ontstaan doordat een zadel te klein is voor de ruiter en/of doordat de ruiter teveel achterop het zadel zit, dan is de balans van het zadel vaak niet in orde)

Flair creeert een flexibele laag in het kussen van je zadel, waardoor drukpunten niet kunnen ontstaan. Deze flexibele laag vormt zich continue naar het paard. 

  • Lucht is dynamisch, waardoor de spieren van het paard gemakkelijker kunnen bewegen en minder hinder onder vinden van het zadel
  • Er kunnen geen drukpunten ontstaan door samengeklonterde vulling
  • Flair absorbeert de impact van de ruiter (schokdemping voor het paard)