Zadel gaat scheef??

De ruiter heeft een grote invloed op de rechtgerichtheid van het paard en het zadel! Eveline esser heeft dit kort en bondig samengevat, lees en kijk naar de fotos!

Help je zadelmaker een handje 😁🤚🏼Natuurlijk is het goed om oplettend te blijven bij iedereen die je inhuurt. Het kan namelijk best zijn dat je zadel scheef ligt. Maar als je een zadelmaker hebt die je vertrouwt, of na een second opinion je zadel “passend” is verklaard, maar nog steeds scheelt ligt… Wat doe je dan? 🧐Onderschat niet de invloed van je eigen balans en de rechtgerichtheid van je paard! Een goede zadelmaker past een zadel aan op de vormen van je paard, maar een scheef paard (of ruiter) kan een goed passend zadel alsnog uit het lood krijgen. Dus voordat je je zadelmaker aan de schandpaal nagelt, of jezelf frustreert door wéér een consult af te spreken zonder het gewenste resultaat… Kijk eens kritisch naar je eigen balans en de uitlijning van het lichaam van je paard! 💪🏼Ter illustratie: op de eerste foto zie je May en mij relatief recht (we zijn aan het stappen dus er is natuurlijk wel beweging). Het zadel ligt in het midden, haar rug is recht en daardoor ik ook. Mijn lijf volgt haar beweging en krijgt hier ook de ruimte voor Zie je dat mijn binnenkant iets mee naar voren gaat op dit punt van de beweging, maar niet kantelt? De juiste houding van paard en ruiter maakt dit soort bewegingsvrijheid mogelijk! 💃Op foto twee zie je het effect als ik May iets te veel gewicht op haar buitenschouder laat zetten. Zie je het effect op het zadel? Ook maak ik een soort “knik” in een (onbewuste) poging te compenseren en in het midden te blijven zitten. May draagt haar staart hier scheef, wat in het verlengde ligt van de andere scheefheid die is ontstaan. Zie je wat een groot effect zo’n kleine verschuiving al kan hebben? 🕵️Dan de derde foto. Hier verplaats ik mijn gewicht mee om in het midden van het zadel te blijven zitten. Dat voelt misschien rechter, maar de foto wijst wel anders uit! In het midden van je zadel zit je dus niet altijd op het beste balanspunt. Als paard en zadel scheef zijn, kan je daardoor de scheefheid versterken! ⚖️Wat ik hiermee wil zeggen is… Help je zadelmaker een handje door actief bezig te blijven met rechtrichten en uitlijnen van zowel je paard als jezelf! 😁 Een goede zadelmaker of instructeur kan je daar ook in ondersteunen. Plan eens een lesje Centered Riding®️ in. Maak foto’s of filmpjes om jezelf te bekijken. Je bent immers nooit uitgeleerd 😍Maxflex zadels-Zadelhulp

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, paard en buitenshuis