Uitleg-opbouw wow zadel

Op deze pagina vind je een overzicht van al de mogelijkheden van een wow zadel. Ik verkoop alleen het competitor model, dit is het meest uitgebreide model van wow saddles. De overige modellen (classic range, edge range en dmk range), verkoop ik niet.

De Competitor serie

De Competitor serie is de eerste serie die ontwikkeld is door wow en ook het meest bekend.

Een wow Competitor zadel is uniek en eigenlijk niet te vergelijken met een traditioneel zadel. Het unieke van een wow zadel is dat alle onderdelen eenvoudig en ter plaatse te verwisselen zijn. (headplate, zweetbladen en kussen)

Een wow zadel word standaard geleverd met flair in de kussens.

Het wow zadel is niet ontworpen voor probleem paarden, maar lost wel veel problemen op. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit zadel was het behalen van een zo groot mogelijk comfort voor zowel paard als ruiter, met daarbij in gedachte dat het paard zo min mogelijk belemmerd mag worden in zijn bewegingsvrijheid.

De boom

Het inwendige gedeelte van een wow zadel, de y-vormige carbon fibre boom.

De boom van het wow zadel is totaal anders in vergelijking tot traditionele zadels. De boom van een zadel is bedoelt om het gewicht van de ruiter over een zo groot mogelijk oppervlak te verdelen, van de 7de t/m de 18de rugwervel. Als een paard beweegt dan loopt het schouderblad onder het zadel door, een zadel moet het schouderblad genoeg ruimte geven om de beweging van het schouderblad niet te hinderen/beperken. De boom van een wow zadel is lateraal flexibel. Dit betekent dat de voorkant van de boom niet star en stug is, in vergelijking tot bijv. een zadel met een houten boom, maar enig sinds flexibel, waardoor het schouderblad gemakkelijker onder het zadel kan bewegen. De boom van een wow zadel is gemaakt van carbon fibre.

De zitting

Het wow zadel heeft een unieke zit, de zitting is zo ontwikkeld dat de beenligging van de ruiter optimaal is. Het menselijk been is niet vlak aan de binnenkant van het dijbeen, maar heeft verschillende rondingen en een holte aan de bovenkant gecreeerd door een spier, deze spier gebruikt een ruiter voor stabiliteit in het zadel.

De meeste zadels geven juist op die plaats weinig houvast, dit komt door de rechte lijn die loopt vanaf de zitting over het zweetblad. Bij een wow zadel is een bewuste stap gemaakt tussen het zweetblad en de zitting waardoor er een kleine holling is ontstaan. De binnenkant van het dijbeen valt hier precies in, wat veel meer stabiliteit geeft. Het been van de ruiter valt dus als het ware in het zadel.

Het wow zadel is uitgerust met een dubbele stijgbeugelhaak, waardoor je de ligging van je been kunt veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan springen. Bij het springen ligt het been van de ruiter wat verder naar voren, dit is eenvoudig te bereiken bij een wow zadel, door de stijgbeugelriem te verplaatsen.


Headplate

Een wow zadel is voorzien van een verwisselbaar kopijzer, hierdoor is het zadel eenvoudig aan te passen aan veranderingen van het paard. Veranderd het paard van conditie, dan heb je bij een zadel met een vaste boom, nagenoeg geen mogelijkheden om de zadel boom aan te passen. Bij wow zadel is dit eenvoudig aan te passen door het kopijzer te veranderen.

Er zijn 8 verschillen maten kopijzers en 3 verschillende modellen.

Kussens

De kussens zijn bij een wow zadel een verlengde van de boom. De kussens ondersteunen de boom en voorkomen elke vorm van drukkingen, die veroorzaakt kunnen worden door de boompunten en de stijgbeugelhaken. De extra ondersteuning van het kussen voorkomt overmatige druk achter de schouderbladen, waardoor het paard vrijer kan bewegen. De kussens zijn standaard gevuld met lucht, hierdoor ontstaat een zacht en gelijkmatig draagvlak dat drukpunten voorkomt.

Een zeer belangrijk en vaak onderschat onderdeel van het zadelpassen, is de kamerbreedte aan de basis van de schoft. (zie foto’s). Het is belangrijk om deze spieren de ruimte te geven om ongehinderd te kunnen functioneren. (kijk maar eens hoe deze spiergroep veranderd als paard zijn rug bol maakt) Wow heeft hierover nagedacht en kussens ontworpen met verschillende breedtes precies op deze plek. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een paard een smalle hoek nodig heeft voor de headplate, en veel bespiering heeft aan de basis van de schoft, (en hier dus juist meer ruimte nodig heeft) doordat er kussens gemaakt worden met verschillende kamer breedtes, kan dit onafhankelijk van de maat van het kopijzer, aangepast worden.

Spiergroep aan de basis van de schoft, medium
Spiergroep aan de basis van de schoft, breed

Singelsysteem

Standaard heeft een wow zadel een singelsysteem dat aanpasbaar is voor verschillende paarden.

Elk paard heeft een plek waar de singel vanzelf zal gaan liggen, dit noemen we de singelgroeve. De plaats van de singelgroeve heeft invloed op de ligging van het zadel. Wow heeft een singelsysteem gemaakt dat ter plaatste aangepast kan worden aan de singelgroeve van het paard.

Bij sommige paarden ligt de singelgroeve enorm ver naar voren, hierdoor zal de singel het zadel naar voren trekken, dit zal het paard hinderen in zijn beweging. Wow heeft het singelsysteem zo ontworpen dat de positie van de singelstoten eenvoudig aangepast kunnen worden.

Elk wow zadel is voorzien van het dubbele V-systeem, dit systeem zorgt ervoor dat de druk van de singel gelijkmatig verdeeld word over het zadel.

Soms is het nodig om een point strap (voorste singelstoot verder naar voren geplaatst en loodrecht naar beneden) te maken, dit kan eenvoudig en snel gemaakt worden met een wow zadel. De point strap voorkomt in veel gevallen het naar voren schuiven van het zadel.

In extreme gevallen ligt de singelgroeve zelfs voor het zadel, dit komt regelmatig voor bij paarden met een erg lage schoft, vaak zijn deze paarden ook overbouwd (kruis is hoger dan de schoft). Dit veroorzaakt grote problemen omdat het zadel constant naar voren word getrokken door de singel. Om deze paarden ook te kunnen voorzien van een wow zadel, heeft wow een extra onderdeel gemaakt, nml. de “fore girth option”. Dit onderdeel word tussen het zweetblad en het kussen geplaatst, waardoor de eerste singelstoot nog verder naar voren geplaatst kan worden.

Foto 1

De voorste singelstoot is uit het zweetblad gehaald en door de eerste optie van het extra onderdeel gestoken, nu loopt de singelstoot mooi recht naar beneden.

Foto 2

De achterste singelstoot is ook uit het zweetblad gehaald en door de achterste plaats van het extra onderdeel gestoken, dit zorgt voor meer stabiliteit aan de achterkant van het zadel.

Foto 3

De singelstoten zijn zover mogelijk naar voren gebracht.

Prijsklasse  va 3859,00      (Betreft een compleet zadel, exclusief singel, beugels en beugelriemen)

Het is mogelijk om tweedehands onderdelen te combineren met nieuw. Bijvoorbeeld een nieuwe zitting, met een gebruikt zweetblad. Dit veranderd de prijs, maar is uiteraard afhankelijk van de beschikbare tweedehands onderdelen. Ik heb regelmatig complete tweedehands zadels, deze vallen in de prijklasse va 1950,00. Alle tweedehands zadels zijn door mij gecontroleerd en waar nodig onderdelen vervangen. Op tweedehands zadels/onderdelen geef ik 3 maanden garantie.

Creeer je eigen wow zadel klik hier!

naar boven