Archieven

Wijziging assortiment/merken

Vanwege de enorme lange levertijden van kent and masters, thorowgood, fairfax, wintec en bates heb ik besloten om deze merken niet meer te verkopen, ik kan zo niet werken, verschillende klanten wachten al meer dan een half jaar op een zadel, dit geeft veel frustratie bij de klant en bij mij.

Ik verkoop alleen nog wow zadels en maxflex zadels. Deze site word aangepast en word alleen voor wow zadels. Voor maxflex zadels klik hier.

Dit bericht is geplaatst op 7 oktober 2021, in Nieuws.

doorberekening Kosten wow zadels (helaas onvermijdelijk)

Helaas zijn de kosten op dit moment steeds meer aan het stijgen en is het voor mij niet meer mogelijk om deze kosten voor mijn rekening te nemen, bij kleine dingen (denk hierbij aan airbags, kopijzer, singelstoten etc), leg ik er inmiddels geld bij. Daarom helaas een prijs aanpassing in een aantal artikelen.

Kopijzers vanaf heden 75,00 euro per stuk (ruil je er 1 in dan krijg je hiervoor 30 euro van mij terug). Is mijn voorraad op en wil je niet wachten, dan kan ik het kopijzer uiteraard bestellen en apart laten komen, de bijkomende kosten zijn dan: 13,31 euro betaalkosten (wereldbetaling), 30,25 euro verzendkosten en 21,17 euro Douanekosten. (alles inclusief btw)

Singelstoten 25,00 euro per stuk (mits deze mee gestuurd kunnen worden met een andere zending.) Is mijn voorraad op en wil je niet wachten, dan kan ik de stoten bestellen en ze apart laten komen, de bijkomende kosten zijn dan: 13,31 euro betaalkosten (wereldbetaling), 30,25 euro verzendkosten en 21,17 euro Douanekosten. (alles inclusief btw)

Airbag 125,00 euro per stuk. (mits deze mee gestuurd kunnen worden met een andere zending.) Is mijn voorraad op en wil je niet wachten, dan kan ik de airbag bestellen en apart laten komen, de bijkomende kosten zijn dan: 13,31 euro betaalkosten (wereldbetaling), 30,25 euro verzendkosten en 21,17 euro Douanekosten. (alles inclusief btw)

Let op! Zadel niet bij mij gekocht? Dan reken ik 45,00 euro voor het plaatsen van de nieuwe airbag/handelingskosten. Zadel wel bij gekocht, dan reken ik hier niks voor.

Geen klant bij mij? Dan kan ik je helaas niet helpen aan bovenstaande onderdelen, vriendelijk verzoek om dan contact op te nemen met diegene die jou zadel in onderhoud heeft.

Reparatie’s

De verzendkosten nl-uk en uk-nl komen op 95 euro (incl btw) (dit betreft een verzekerde zending)

De extra douane kosten bedragen 21,17 euro en 2,7% over het reparatie bedrag. Voorbeeld: een reparatie kost 195 euro, dan word er bij de douane 5,26 ex btw gerekend, incl btw word dit dan 6,36 euro. Totale doaune kosten worden dan 27,53 euro.

Heb je een zadel bij mij gekocht, dan regel ik alles voor je.

Zadel elders gekocht? Dan regel ik de reparatie’s niet voor je, neem dan contact op met wow saddles in uk info@wowsaddles.com

Dit bericht is geplaatst op 22 september 2021, in Nieuws.

Singels

Koop geen singel omdat een bepaald model of merk op een bepaald moment een mode grill is!!!!

Ik gebruik bij 80% van de paarden een simpele rechte singel, de overige 20% kies ik voor een andere singel. Een gebogen singel (is een singel met curve) gebruik ik over het algemeen bij paarden die teveel buik hebben, denk hierbij aan fokmerrie’s en paarden met een grasbuik. Beter zou zijn om ervoor te zorgen dat de buik minder word:)

Het is een lange video, maar zeer de moeite waard om helemaal uit te kijken!

Zadel gaat scheef??

De ruiter heeft een grote invloed op de rechtgerichtheid van het paard en het zadel! Eveline esser heeft dit kort en bondig samengevat, lees en kijk naar de fotos!

Help je zadelmaker een handje 😁🤚🏼Natuurlijk is het goed om oplettend te blijven bij iedereen die je inhuurt. Het kan namelijk best zijn dat je zadel scheef ligt. Maar als je een zadelmaker hebt die je vertrouwt, of na een second opinion je zadel “passend” is verklaard, maar nog steeds scheelt ligt… Wat doe je dan? 🧐Onderschat niet de invloed van je eigen balans en de rechtgerichtheid van je paard! Een goede zadelmaker past een zadel aan op de vormen van je paard, maar een scheef paard (of ruiter) kan een goed passend zadel alsnog uit het lood krijgen. Dus voordat je je zadelmaker aan de schandpaal nagelt, of jezelf frustreert door wéér een consult af te spreken zonder het gewenste resultaat… Kijk eens kritisch naar je eigen balans en de uitlijning van het lichaam van je paard! 💪🏼Ter illustratie: op de eerste foto zie je May en mij relatief recht (we zijn aan het stappen dus er is natuurlijk wel beweging). Het zadel ligt in het midden, haar rug is recht en daardoor ik ook. Mijn lijf volgt haar beweging en krijgt hier ook de ruimte voor Zie je dat mijn binnenkant iets mee naar voren gaat op dit punt van de beweging, maar niet kantelt? De juiste houding van paard en ruiter maakt dit soort bewegingsvrijheid mogelijk! 💃Op foto twee zie je het effect als ik May iets te veel gewicht op haar buitenschouder laat zetten. Zie je het effect op het zadel? Ook maak ik een soort “knik” in een (onbewuste) poging te compenseren en in het midden te blijven zitten. May draagt haar staart hier scheef, wat in het verlengde ligt van de andere scheefheid die is ontstaan. Zie je wat een groot effect zo’n kleine verschuiving al kan hebben? 🕵️Dan de derde foto. Hier verplaats ik mijn gewicht mee om in het midden van het zadel te blijven zitten. Dat voelt misschien rechter, maar de foto wijst wel anders uit! In het midden van je zadel zit je dus niet altijd op het beste balanspunt. Als paard en zadel scheef zijn, kan je daardoor de scheefheid versterken! ⚖️Wat ik hiermee wil zeggen is… Help je zadelmaker een handje door actief bezig te blijven met rechtrichten en uitlijnen van zowel je paard als jezelf! 😁 Een goede zadelmaker of instructeur kan je daar ook in ondersteunen. Plan eens een lesje Centered Riding®️ in. Maak foto’s of filmpjes om jezelf te bekijken. Je bent immers nooit uitgeleerd 😍Maxflex zadels-Zadelhulp

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, paard en buitenshuis

Zelf je wow zadel aanpassen

Wil jij leren om zelf je wow zadel aan te passen? Geef je dan op voor de cursusdag “zelf je wow zadel aanpassen” Opgeven kan via email (zadelhulp@live.nl of app (0612284369) (geef in je bericht aan dat je mee wilt doen aan deze cursusdag, zet hierbij ook je naam en je email adres)

Datas

De eerst volgende cursus is op zaterdag 15 oktober 2022.

Locatie en cursusduur

De cursusdag word georganiseerd door zadelhulp en gegeven op mijn locatie in kootwijkerbroek. De duur van de cursusdag is afhankelijk van de ervaring van de deelnemers. Er word begonnen rond 1300 en zal ongeveer eindigen rond 1700 (kan dus wat korter of langer duren ivm. de ervaring van de deelnemers).

Er zal gebruik gemaakt worden van mijn paarden om het aanpassen in de praktijk uit te leggen en te oefenen.

Iedere deelnemer dient zijn eigen wow zadel mee te nemen om hier mee te oefenen.

Wat ga je leren op deze dag?

Het doel van deze dag is dat je leert hoe en wanneer je, je zadel moet aanpassen. Tevens word er uitgelegd hoe het flair systeem werkt en hoe het flair systeem er uitziet aan de binnenkant van je kussens. Het is hoofdzakelijk een praktijk dag, zodat je veel kunt oefenen en aan het eind van de dag genoeg kennis heb om thuis mee aan de gang te gaan. Uiteraard is het op deze dag mogelijk om alles te vragen wat je maar wilt weten over het wow zadel.

Kosten

De kosten voor deze dag bedragen 250,00 euro en dienen voldaan te zijn voor aanvang van de cursusdag. Ik stuur een betaalverzoek voor aanvang van de cursus.

Indien wenselijk kan een compleet flair pump kit besteld worden, zodat je de juiste spullen in huis heb om je zadel aanpassen. De kosten hiervoor bedragen 145,00 euro. (als je deze set wilt bestellen, geef dat dan alvast aan in je bericht)

Let op: Deze cursusdag word georganiseerd op wens van klanten om hun eigen zadel aan te passen, het is niet bedoeld voor mensen die zadels van derden willen aanpassen! Je kunt alleen meedoen aan deze cursus als je klant bent bij zadelhulp.

Dit bericht is geplaatst op 23 februari 2021, in Nieuws.

Horses change Shape

geschreven door Maggie White, Director of First Thought Equine.

It is a well known fact that horses change shape – or maybe it is not – Or is it that we see our horses daily and do not notice the small changes that add up to a head plate fitting change, or don’t want to.
We are happy – maybe “happy” is the wrong word – to pay for the farrier every six weeks but not for a saddler in the same period or even every 3 months.
So why not?
Maybe we just do not appreciate how little change is needed to alter the way the saddle sits. Or we do not appreciate that such small changes alter the riders balance and hence weight distribution.
But a horse can feel a fly land on it – so obviously changes in the rider’s weight distribution are going to affect the horse.
We all live incredibly busy lives so time is at a premium but surely a few minutes looking – actually looking – at our saddles sitting on the horse would be worth the better performance and happier horse.

Why do horses change shape?
Well of course there is the effect of age, work, fitness, feed, spring grass, stress etc. Then there is the change in musculature due to strength built up from the work being done. Even a visit by a therapist will change and relax the musculature. This is why you should never have a saddle adjusted just before a therapist visits but do it afterwards.
It does not matter if your horse is a novice or a Grand Prix dressage horse the changes will still happen – and very quickly. If you go to the gym you do so because you wish to get fit but probably as importantly to improve your muscle tone and hence shape. Schooling your horse is the same – you are effectively the gym.
If a saddler visits and changes the saddle fit or supplies a new saddle and the horse works better as a result, then it will change shape. And it can be within a matter of a week. This can be frustrating and is the reason many saddle companies make saddles that can be easily adjusted by the rider (or saddler) using different head plates which change the angle that the tree makes over the back of the scapula.
Saddles that are out of balance front to back due to be being too narrow at the front or too wide at the front, will create uneven force distribution which over times will cause back pain and reduction of performance in the horse due to the discomfort. After riding if you run your hand across the horses back the musculature should be soft and not hard. The horse should not cringe away from pressure when brushing the saddle area.
There is documented evidence (Greve at al 2015) that exercise can create transient increases in dimensions of a horses back if the horse is working correctly on the bit. Others studies on sports horses being monitored bi- monthly show that considerable variations occur in back dimensions over a year. (Greve and Dyson 2015).

How often should I adjust my saddle?
In years gone by, the common view was that a once yearly check would be sufficient. In recent years there has been considerably more research into saddle fitting. Dr Sue Dyson, a leading authority on the subject based at the Animal Health Trust has published numerous papers which can be viewed on the internet. This is in addition to anecdotal evidence that saddle fitters will tell you about worldwide. The general opinion is that every 3 months is sensible for competition horses, and with our sponsored riders we often visit every six weeks during the competitive season.
It is possible to actually monitor the horses shape if you have access to interchangeable head plate. If spare sizes are kept in the grooming kit it is easy to place them gently on the horses back to see the fit – Alternatively you can use the bendy rule purchasable over the internet, to template the back on a regular basis and so compare. Weigh tapes are also useful.
If the horse works noticeably better for a period of time after a change has been made to a saddle, he/she will change in the musculature definition and then the saddle will no longer fit as well and require adjustment. This can happen in a matter of days, if the change in movement is profound. As horses are taught more advanced movements or to jump higher fences etc, they use and develop their muscles further requiring more adjustments. If a horse is not improving or not being asked to work effectively he will not change shape and so will not requirement saddle adjustments.
So if your horse is developing and improving in his/her work then you should check the saddle fit either yourself or using a saddle fitter more often. If the horse is not working hard or effectively then once a year checks will be fine.
I don’t want to spend money on Saddle Checks
The knock on effects of ignoring discomfort for the horse are expensive, and over time can cause lasting damage. An uncomfortable horse will never work as well as a horse that is happy in its tack, and as the rider/owner it is your responsibility to think about, learn and be able to recognise the fact that the horse has changed shape AND DO SOMETHING about it.
It is not the saddler’s responsibility to monitor the horse: their expertise is to change the fit to help the horse improve – but it is a constantly changing situation, as the horse develops through his life with changing work. Riders are now often able to adjust head plates themselves, so do not have to call out a saddle fitter every time, and in those instances have absolutely no excuse to have a poor fitting saddle.

Wondjes onder het zadel veroorzaakt door dekje.

Dekjes zijn er in veel soorten, helaas word er soms (vaak) niet goed nagedacht over het ontwerp van een dekje. Hier een voorbeeld van een dekje waar een lucht doorlatend stuk is gemaakt op de plaats van de wervelkolom.

 

 

 

Het gevolg van dit ontwerp is, dat er een dekje is ontstaan wat druk plekken veroorzaakt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit dekje heeft namelijk een harde ribbel precies onder de kussens van het zadel, het gevolg is dat er onder deze ribbel druk plekken kunnen gaan ontstaan, soms zelfs met open wonden.

 

 

 

 

Zie hier de drukplekken veroorzaakt door bovengenoemd dekje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft jou paard drukplekken, bultjes etc die niet verklaren zijn? Kijk dan eens naar het dekje wat je gebruikt. Is dit volledig glad of zitten er ergens ribbels, dikke stiksels oid. Gebruik alleen dekjes zonder ribbels, harde/dikke stiksels bijvoorkeur katoen of echte wol.