De eigenschappen van een wow zadel

Flexibiliteit van de boom

Als een paard beweegt dan roteert het schouderblad naar achter en weer terug naar voren. Op het moment dat het schouderblad naar achter roteert, komt het onder het zadel. Als het paard de schouderbladen ongehinderd kan bewegen, dan kan het paard de voorbenen ook ongehinderd bewegen. (loopt jou paard kort met het voorbeen en is er geen medische oorzaak, laat dan zeker je zadel checken!)

Kan het paard de voorbenen/schouderbladen ongehinderd bewegen, dan kan het paard correct onder treden met de achterbenen. Is het paard belemmerd in de schouderbladen/voorbenen dan word het correct onder treden van de achterhand onmogelijk.

Om deze reden heeft wow een zadel ontwikkeld wat laterale flexibiliteit heeft , de voorkant van het zadel swingt van links naar rechts. Komt het schouderblad aan de linkerkant naar achter dan swingt de voorkant van het zadel iets naar rechts, waardoor het schouderblad vrijheid krijgt. En natuurlijk andersom voor het rechterschouderblad:)

Nu krijg ik vaak de opmerking: ja maar gaat het hele zadel dan niet mee naar rechts en naar links? Nee dat gebeurt niet! Want de flexibiliteit zit alleen in het voorste gedeelte. Vanaf het middenstuk naar achter is de boom rigide.

Kijk naar de video en alles word duidelijk!