Voordelen aanpasbare zadelboom

De voordelen van een aanpasbare zadel boom

Vaak word gedacht dat alleen jonge paarden onderhevig zijn aan grote veranderingen in hun lijf, echter er zijn veel meer situatie’s waarbij het paard veranderd in zijn lijf. Bijvoorbeeld:

  • Een paard dat een blessure heeft gehad
  • Een paard dat wisselt qua gewicht door de seizoenen heen (zomers weidegang, ‘s winters stalling)
  • Een andere ruiter/training

Als je een paard traint zijn er continue kleine veranderingen in zijn spieren, deze kleine veranderingen bij elkaar opgeteld worden uiteindelijk een grote verandering, die zeer zeker gevolgen heeft voor de pasvorm van het zadel.

In het verleden betekende dit de aanschaf van een andere zadel, tegenwoordig worden er steeds meer zadels ontworpen met een aanpasbaarheid aan de boom, zodat het zadel als het ware mee kan groeien met het paard.

Ik ben een grote voorstander van zadels met een verwisselbaar kopijzer, dit omdat de boom dan ter plaatste aangepast kan worden, zonder risico op breken. Het grote voordeel hiervan is dat de ruiter direckt het verschil kan voelen. Het is per merk verschillend hoeveel maten kopijzers er.

Een zadel voorzien van een houten zadelboom (en sommige kunststof bomen) kan/kunnen in een speciale machine aangepast worden. Het advies van de Society of Master Saddlers is maximaal een halve boommaat smaller of wijder en maximaal 1x. Er zijn helaas heel veel zadelmakers die vinden dat dit vaker kan en ook meer dan een halve maat. De gevolgen hiervan kom ik helaas dagelijks tegen!

Een houten zadelboom is verstevigd met metaal, om de boom wijder of smaller te maken, word het zadel in een zadel pers gezet. Deze pers drukt de boompunten meer naar elkaar toe (=smaller) of drukt de boompunten verder uit elkaar (=wijder) Elke keer dat dit gebeurt word de metalen versteviging zwakker, vaak zie ik al kleine breuk lijnen of zijn de pop nagels al afgebroken. Daarbij is het aanpassen van een boom op deze manier een zeer precies werk, veel zadelpassers/makers zijn hier niet secuur genoeg in, met als gevolg dat 1 boompunt wijder is dan de andere. Het gevolg laat zich raden: de boom is hierdoor scheef geworden!

Een scheur in het kopijzer

Een afgebroken popnagel

Helaas word er bij de verkoop van zadels met dergelijke bomen, nog veel te vaak verteld dat het zadel aan te passen is als het paard veranderd. Ik ben geen tegenstander van zadels voorzien van deze bomen, maar ik ben wel van mening dat een klant de juiste informatie moet krijgen, en dus weet en begrijpt dat de aanpasbaarheid zeer beperkt is.

Geef een antwoord